NL Biografie / EN Biography



Dr. Hugo Heyrman
, kunstenaarsnaam van Hugo Heyrman, (Zwijndrecht, 1942), is een toonaangevend Belgische schilder en Net.art pionier. Hij woont en werkt in Antwerpen.

Situering

In de jaren 1960 maakt Heyrman naam met acties, Happenings, Pop art en filmexperimenten. Vanuit deze rebelse houding richt hij zijn aandacht (vanaf 1974) opnieuw tot zijn eerste liefde, de schilderkunst. In 1975 werd hij laureaat ''Jonge Belgische Schilderkunst''. Hij schildert figuratief, abstraherend, met postmoderne kenmerken. De werkwijze zelf is verwant aan de informele schilderkunst. De werken functioneren als potentiële beelden, die resoneren in onze gedachten. Er is invloed van fotografie, film, en nieuwe media.

Kenmerkend voor het werk is dat het aanzet tot betrokkenheid, door zowel de wereld van de gevoelens als het denken te beroeren. Inhoudelijk wordt hij vooral gemotiveerd door het idee dat een moment van inzicht een heel leven kan overspoelen met betekenis. Het ambigue, het enigmatische, verschuivingen in ruimte en tijd, en psychologische kantelmomenten, zijn de sleutelbegrippen in Heyrman’s oeuvre. In essentie wil hij als schilder, het onbekende in het bekende zichtbaar maken.

Biografie

Nadat hij aanvankelijk muziek studeerde, schakelde Heyrman over op de beeldende kunst. Hij kreeg een kunstopleiding aan de Koninklijke Academie voor Schone Kunsten en werd laureaat aan het Hoger Instituut voor Schone Kunsten (HISK) in Antwerpen. Daarna studeerde hij kernfysica, gedurende een jaar, aan het Rijkshoger Instituut voor Kernenergie, Mol. In 1995 promoveerde hij tot doctor in de kunstwetenschappen, met een thesis over ''Kunst & Computers: een verkennend onderzoek over de digitale transformatie van kunst'', aan de Universiteit van La Laguna, Spanje.

1981-2008 Heyrman is professor schilderkunst aan de Koninklijke Academie (KASKA), en aan het Hoger Instituut (HISK), te Antwerpen (1980-2008). De jonge generatie kunstenaars die hij begeleide waren o.a.:

Joris Ghekiere, Hans Op de Beeck, Vincent Geyskens, Pieter Vermeersch, Tina Gillen, David Claerbout, Maryam Najd, Koen van den Broek, Karin Hanssen, Kati Heck, Peter Weidenbaum, Stefan Annerel, Koeraad Dedobbeleer, Denitsa Todorova, Quinten Ingelaere, Yvonne Dekock, Jan-Jan Van Essche, Trini Vangheluwe, Sam Vangheluwe, Juan Matos Capote, Mulugeta Tafesse, Kumi Oguro, Tom Poelmans, Vered Ben-Kiki, Jesse Tomballe, Gery De Smet, Steve Van Den Bosch, Koen Broucke, Joseph Jessen, Rufus Mich, Franziz Denyz, Geert Goiris, Michaël De Clercq, Masayosi Kubo, Ulka Grodzka, Gert Aertsen, Martin Blank, Jagoda Zivadinovic, Peter De Cupere, Gert Robijns, Charif Benhelima, Virginie Bailly, Bas de Wit, Marco Jacobs, Lucie Renneboog, Anton Cotteleer, Caroline Coolen, Wim Catrysse, Nico Dockx, Ward Denys, Stéphanie Leblon, Ronny Delrue, Ives Maes, Nadia Naveau, Marc De Blieck, Marc Kennes, Wim Wauman, Nedko Solakov.

Mede-stafdocenten aan het 'HISK' waren o.a. de kunstenaars, Philip Aguirre y Otegui en Dirk Braeckman.

1965 Heyrman en Panamarenko publiceren het magazine "Happening News" (6 nrs). Ze noemden de eerste Happenings ''Bezette Stad II en III'', als een eerbetoon aan de vroegere avant-garde (Paul van Ostaijen). Zo hebben ze samen de eerste Belgische Happenings georganiseerd en hierdoor een revolutionaire bladzijde geschreven in de recente kunstgeschiedenis.

Chronologie van de eerste Happenings in België (1965-1968)
* ''Nu Happening! Bezette Stad II en III'', Groenplaats, Antwerpen
* ''KYRPWWAWAX, Happening in een Heerlijke Nieuwe Stad'', Casino-Kursaal, Ostende
* ''Happening News'', Meir en Groenplaats, Antwerpen
* ''Godsdienst, Vorst en Staat'', Groenplaats, Antwerpen
* ''Happening in the Modern World'', Antwerpen
* ''Het Lange Wapper Gasmonster terug in aktie'', Antwerpen
* ''Milkyway Happening'', openingstentoonstelling van de Wide White Space gallery, Antwerpen
* ''De Premiere van de Hersenexpansie in Kleuren!'' Stunt-Happening, Wide White Space gallery, Antwerpen
* ''Happening, Stapel ijsblokken'', Conscienceplein, Antwerpen
* ''Happening, 100 m3 graszone'', Conscienceplein, Antwerpen
* ''Groot Electronisch Uitbazuincomplex'', Conscienceplein, Antwerpen
* ''Wereldpremiere, Maquette van het projekt Reservaat'' (10 Hectarenplan), Conscienceplein, Antwerpen
* 'VAGARATZJI'', Groenplaats en Conscienceplein, Antwerpen

De provocerende acties van de jonge kunstenaars hadden op termijn ook weerslag op het stadsleven.

1968 Heyrman en Panamarenko 'bezetten' het 'Hendrik Conscienceplein' te Antwerpen met een installatie/barricade van ijsblokken. Daarbij formuleerden ze de eis om het plein autovrij te maken, en enkele jaren later, in 1972, is het eerste autovrije plein in het hart van Antwerpen een feit.

1974 Vanuit deze rebelse houding, richt hij zijn aandacht opnieuw tot zijn eerste liefde, de schilderkunst. Met als motto: ''de waarneming waarnemen: herinnering is het isoleren van een visueel fragment'', schildert hij een reeks van 26 werken over hetzelfde straatbeeld, een kruispunt gezien vanuit zijn atelier 'Belgiëlei-Mechelsesteenweg', te Antwerpen. in 1975 werd hij met deze reeks straatzichten, laureaat van de 'Jonge Belgische Schilderkunst', Brussel. In 1984 was er een eerste grote overzichtstentoonstelling, in het Koninklijk Museum voor Schone Kunsten te Antwerpen.

1993 Werkend lid van de klasse van de kunsten aan de Koninklijke Vlaamse Academie van België voor Wetenschappen en Kunsten, te Brussel.

2005 neemt deel aan het ''Eerste Internationale Congres over Kunst en Synesthesie'', aan de Universiteit van Almería, Spanje, met een lezing over ''Kunst en Synesthesie: op zoek naar de synesthetische ervaring''.

Permanent werk in publieke ruimte
1988 Op de grote markt van Aalst (Oost-Vlaanderen) werd een permanente mozaïek van de kunstenaar geïntegreerd. De mozaïek is getiteld, ''Vredestapijt''.

1988 In Watou werd een mozaïek van Heyrman aangelegd, het werk ''Watou, centrum van Europa'' bevindt zich op het 'Watouplein'.

1992 Realisatie van het 3D pixel-project, ''Lady Desert: the Venus of Nevada'', een monumentale kubistische sculptuur, in het ''Goldwell Open Air Museum'' Rhyolite, Nevada, USA.

Nieuwe media en Internetkunst
1973 Heyrman startte het project ''Mobiel Museum voor Moderne Media''. In een rijdende cinemaruimte werden vroege vormen van videokunst en experimentele super 8 films vertoont. Onder de benaming ''Continentale Video & Filmtoer'', maakte hij een rondreis in België, Duitsland, Frankrijk en Nederland.

1990 Van bij de opstart van het hernieuwde Hoger Instituut voor Schone Kunsten Vlaanderen (HISK), een internationale werkplaats voor jong talent, leide Heyrman het medialab van dit prestigieus instituut.

1991 Als gastcurator organiseerde hij ''Virtuele Werelden: Beeld, Media & Technologie in de Kunsten'', een tentoonstelling en symposium met, Roy Ascott (GB), Peter Beyls (B), Annick Bureaud (F), Hugo Heyrman (B), in het Internationaal Cultureel Centrum (ICC), Antwerpen.

1995 Hij introduceert de termen en concepten: ''Tele-synesthesia'' en ''Post-ego''. Beide theorieën werden gepubliceerd in de ''Encyclopedia of Postmodernism'', Londen en New York: Routledge, 2001.

Online sinds 1995, werd hij één van de pioniers in net.art. Op gebied van de nieuwe media en internetkunst wordt hij geselecteerd voor deelname aan toonaangevende theoretisch-artistieke evenementen, o.a.:

1988 ''First International Symposium on Electronic Art'' (FISEA), Utrecht.
1997 ''Digital Studies: Being in cyberspace'', ALT-X-site, New York.
2000 ''Revelation'' ISEA 2000, Parijs.
2010 ''SPAZIO / NETinSPACE'', MAXXI, Nationaal Museum voor Kunst van de XXIste eeuw, Rome.

Onderscheidingen
1975 ''Prijs voor Schilderkunst Burgemeester Camille Huysmans'', Antwerpen
1975 ''Laureaat - Prijs Jonge Belgische Schilderkunst'', Brussel
1978 ''Prijs van het Publiek - Europaprijs voor Schilderkunst van de Stad Oostende''
1979 ''Prijs voor Schilderkunst, Provincie Antwerpen''
2001 ''. Culture 2001'' - Eervolle vermelding - Award voor beste Belgische culturele/artistieke internetsite, Brussel

Externe Links