HAPPENINGS
/ ENGLISH



'Multimiljonair' Panamarenko en 'Happy Space Maker' Hugo Heyrman tijdens hun ijsblokkenactie op het Antwerpse Conscienceplein, 6 Juli, 1968.
Foto: Maria Gilissen
 
"Happenings in België"
Hugo Heyrman - Panamarenko
Ijsblokkenactie, Antwerpen 1968

VAGA, 'Multimiljonair' Panamarenko, 'Happy Space Maker' Hugo Heyrman en anderen luidden in 1968 een nieuw tijdperk in met hun provocerende acties. Zij ageren onder de naam VAGA (Vrije actie Groep Antwerpen). Zo wordt het Museum voor Schone Kunsten bezet en eisen zij daar een tentoonstellingsruimte. Op het Antwerpse Conscienceplein stapelen ze ijsblokken tot heuse barricades en eisen een autovrij plein en een kinderspeelplaats. De eis voor het autovrij maken van dit pleintje in hartje Antwerpen wordt door deze hoogst efemere 'happening' realiteit. Later dienen zij een voorstel in om de atoomschuilkelder onder de Groenplaats om te bouwen tot een centrum voor hedendaagse kunst.

Juni 1968: Bezetting van het Hendrik Conscienceplein, de aktievoerders (VAGA - Vrije Aktie Groep Antwerpen) eisen een autovrij plein. 6 juli, ijsblokkenaktie: Hugo Heyrman en Panamarenko zetten het plein op kunstzinnige wijze af met een stapeling industrieel vervaardigde ijsblokken. 13 juli: VAGA-aktie, het plein getransformeerd in een groene zone, er wordt geprotesteerd in een happening-sfeer, optreden van Wannes Van de Velde. Begin juli neemt het schepencollege een principebeslissing aan om het plein autovrij te maken; pas in de loop van 1972 is het eerste autovrije plein in het hart van Antwerpen een feit.



Dr. Hugo Heyrman
( ( (motions of the mind) ) )